(0880) 300 100

Vrouwelijke rolmodellen bezoeken Nederland

Minister Kajsa Ollongren heeft het European Orientation on Global Security-programma (EOGS) op het ministerie in Den Haag geopend. Ze deed dit vandaag in het bijzijn van een groep vrouwelijke officieren uit verschillende landen die het programma volgen. “Ik wil jullie aanmoedigen om een rolmodel te blijven, vrouwelijk talent te ondersteunen en uit te blinken ter ondersteuning van diversiteit.”

De deelnemers zijn belangrijk voor de positie van vrouwen binnen hun krijgsmacht. Bijvoorbeeld omdat ze de eerste vrouwelijke onderzeebootcommandant waren of de eerste 3-sterrengeneraal. Ze volgen de komende 2 weken een uitgebreid programma. Tegelijkertijd is het bedoeld om de trans-Atlantische banden te versterken. De vrouwen sloten zich eerder aan bij het Amerikaans-Canadese Peace With Women Fellowship-programma en doen nu een Europese equivalent.

Het EOGS is bedoeld om de krijgsmacht te versterken door diversiteit te stimuleren. Uitgangspunt van het programma is dat vrouwen minder makkelijk hoge posities bereiken binnen de krijgsmacht omdat er minder vrouwen zijn om de weg voor hen te plaveien.

Corrigeren ongelijkheid

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim sprak de groep gisteren al. Hij zei toen dat diversiteit gaat over het corrigeren van ongelijkheid. “Natuurlijk is ons uiteindelijke doel altijd om mensen te beschermen, maar daarvoor is meer diversiteit in onze gelederen onmisbaar. Zoals een van de deelnemer zei, kan diversiteit het verschil maken tussen een goede beslissing en een betere beslissing.”

Naar voren duwen

Het belang van diversiteit en de toegevoegde waarde van vrouwelijke officieren voor de krijgsmacht, zijn volgens de CDS niet te onderschatten. “Jullie moedigden vrouwen aan om niet achter in de zaal te gaan staan, maar zichzelf naar voren te duwen. Daar ben ik het volledig mee eens. Jullie moeten gehoord worden.”

De groep bezoekt naast Den Haag ook Parijs, Oslo en Brussel. In die laatste stad krijgen ze een rondleiding op het NAVO-hoofdkwartier en het Europees parlement.

Het EOGS is georganiseerd door Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim en zijn voorganger luitenant-admiraal Rob Bauer.

Bron: defensie.nl

Gerelateerde berichten