(0880) 300 100

Koning heropent Kasteel van Breda: thuisbasis Koninklijke Militaire Academie

Koning Willem-Alexander heeft vandaag het gerenoveerde Kasteel van Breda ceremonieel heropend. De thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) kreeg de afgelopen 3 jaar een flinke opknapbeurt. Het uit het jaar 1353 stammende kasteel is nu onder meer duurzamer en brandveiliger.

De koning werd op het kasteel onthaald met een erewacht. Bij de openingsceremonie onthulde hij vervolgens samen met de voorzitter van de Senaat van het Cadettencorps een nieuw schilderij. Volgens traditie hing de cadet het schilderij daarna scheef.

De koning, die zelf een opleiding bij de marine doorliep, zag vervolgens wat er in de afgelopen 3 jaar in het kasteel allemaal is aangepast. Verschillende ornamenten en trappen zijn opgeknapt. Ook zijn de eerste en tweede verdieping en de zolder gerenoveerd.

Sinds 1828 van KMA

De band tussen de KMA en de koninklijke familie gaat ver terug. Koning Willem I schonk het kasteel  in 1828 aan de KMA, dat onderdeel is van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Sindsdien worden cadetten van de landmacht, luchtmacht en marechaussee er opgeleid.
Jaarlijks studeren er ongeveer 350 officieren af.

KMA relevanter dan ooit

Commandant KMA kolonel René Baksteen haalde dan ook het belang van een goede leeromgeving aan. “Deze hernieuwde en moderne omgeving draagt mijn inziens bij aan de toekomstbestendigheid van de KMA hier op het kasteel in Breda. Maar ook aan het opleiden, vormen, ontwikkelen en niet in de laatste plaats het plezier en de passie van onze cadetten.”

De recente ontwikkelingen in Oekraïne tonen eens te meer het belang aan van goed opgeleide officieren, merkte Baksteen verder op. “De KMA is relevanter dan ooit. We voelen dat belang.”
Hij noemde het verder belangrijk dat toekomstige leiders geloven in groei, kansen en mogelijkheden van de defensieorganisatie. “De KMA biedt cadetten volop mogelijkheden om zich, cultureel, maatschappelijk en internationaal te ontwikkelen.”

 

Bron: defensie.nl

 

Gerelateerde berichten